szerda, augusztus 05, 2009

Goldenblog fotóblog verseny eredménye, megnyertem a tehenemet


Előre bocsátom, hogy rám lehet fogni az elfogult jelzőt, mert magam is neveztem ezzel a bloggal a Goldenblog fotóblog versenyére. Szóval a versenyt én nyertem meg magamnál és ezzel a tehenes fotómmal jutalmazom magamat. Nem bántam meg, hogy neveztem, ki kell próbálni minden lehetőséget. A véleményemet nem befolyásolta, hogy valójában nem jutottam sehova, ennek a zsűri fotó értelmezési színvonala miatt még örülök is. Szóval vegyük játéknak az egészet és szakadjunk meg a goldenblogos játék és szórakozás mámorában. Íme, a zsűri első tízéről a véleményem:

1. Szenzációs ötlet az elrontott képek gyűjteménye. Ebből ennyi, vagyis a sok már fáj, a Goldenblog magára húzta a bohócruhát. Ez a bohóc nem tréfál sajnos, minden benevezett fotóblogot lealáz a döntésével. De jó, hogy nem kerültem a tíz közé, még a százból is kivenném magamat.
2. Jó szem a street fotózáshoz, sok kiemelkedően jó kép. A gyenge működésű albumban túlságosan bőkezű a válogatás, a szélsőségesen nem odaillő fotók zavarnak.
3. Ezek a fotók arathatnának többféle tematikus válogatással is, de a turmixgéppel szerkesztett parádén a Goldenblog emberei viszont túlértékelték az összeállítást.
4. Egyetlenem, a legjobb képanyag lehet bármelyik külföldi magazinban, pályázaton. Nem idevaló a Goldenblogra. Ahogy olvasom a szerző boldog. Lehet is, de a Goldenblogot ne írja be a portfoliójába. Kevés ilyen jó bébifotót láttam, pedig a többezrediknél tartok. A technikai azonosulás tökéletes a témával. Olvasómba tettem.
5. Kálló Péternek nagyon izgalmasak, profik a képei, de sokkal jobb technológiával működő honlapot és jobb képaláírásokat kívánnak. Ez az a szint, ami alatt nem vettem volna a szemem elé fotóblogot a Goldenblogosok helyében. Betettem az olvasómba.
6. Emese Benkő, igazi 100-as fotóriporter, a kovácsműhely és a cigány sorozat portréi, akciói gyönyörűek, ha lehet ezt a jelzőt használni ez esetben. Kemény fények, kemény kontraszt, bőségesen elegendő eszköz számára. Betettem az olvasómba.
7. Neonspot. Nagyon jó ez a képi világ, élveztem a romantikáját és a szokatlanságát is. Nagyon passzoló utómunka fokozza a hatást. A neonspot címen nem gondolkodtam, a menű stílusa bravúrosan neonos, bőven elég. Betettem az olvasómba.
8. Jóvilágvan. Egy kép és három zene. De jó, hogy nem kerültem a tíz közé, még a százból is kivenném magamat. (MEGJEGYZÉS LENT)
9. Lost in pixels. Izgis makrókat zűrzavaros álművészkedés örvénye nyeli el. Érdemes utóbbit folytatni ilyen igénytelen válogatással, elég sok sznob lenne hozzá.
10. Az ex Ponto meghívók, kiállítások előzetese többnyire másoktól vett idézetekkel és másoktól vett fotókkal. Kis fejlesztéssel a port.hu fotós szekciója lehetne a műmájer, enyhén tudálékos szöveggel. Aki az itt található linkek után menne a fotózás világába, legfeljebb a Hatlaczki Balázs nevű, szabadúszó fotóriporternél arat sikert, aki erről a szájtról a következőket találja mondani a zsüri vélemények között: " Az ex Ponto nagyon jó, nem is számítottam rá, hogy ilyen oldalt találok, ahol ennyi minden van, jó képek és érdekes szövegek."
Tudnék mutatni párat neki, csak, hogy fejlődjön.
(Az üvegketreces tehén kézből, három jpeg expóval készült, a HDR-hez a Photomatixot használtam.)
Teljes rehabilitáció és bocsánatkérés zselétől.A nagy kapkodásban nem néztem meg a régebbi posztokat. A következő posztban megpróbálom korrigálni a hülyeségemet.


8 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Gábor!
Nagyon korrekt elemzés, és annyira volt szubjektív, amennyire annak kell lennie egy karakteres véleménynek. Sokat tanulhatnának belőle azok, akik ebben a paródiában döntéseket hoztak. Örülök, hogy megismertelek.
Üdv,
Bálint Richárd

Csikós Gábor írta...

Richárd, köszönöm a véleményedet és, hogy jöttél a blogra. Amióta fotózok alapelvem volt, de mai is az, hogy a képekről beszélni kell. Ma is sokat tanulok kezdetben idegenektől, akik később ismerősök lesznek. Minden véleményt fontolóra veszek. A fotó és videó a közösségi média egyik tartópillére, hogy ilyen patetikus legyek, egy új kultúra körvonalazódik, nem szívesen vagyok benne, hogy valakik elrontsák.
Üdvözöllek: Gábor

dincsi írta...

Én bizony már akkor elborzadtam amikor a 100-as listát átnéztem. Pedig nagyon reménykedtem benne, hogy találok olyat ami friss és jó, de nem volt. A jókat régóta ismerem.

A véleményeddel nagyjából egyetértek, kivéve talán, hogy szerintem zselének vannak jó képei. Nekem legalábbis bejön néhány. Sajnos olyanfotoblogger nem sok van magyarországon mint a [daily dose of imagery] ahol gyakorlatilag majd minden kép jó. Mondjuk Kálló Pétert és Nakedeye-t nagyon szeretm, nekik nagyon jó szemük van és jól válogatnak.

A zsűriről meg megírtam a véleményem.

zsele írta...

azt értem, hogy lesújtó a véleményed a blogomról, de arra azért felhívnám a figyelmed, hogy a blog címe a következő: "true the lens", és a poszt (ezek szerint az egyetlen, amit megnéztél, és ami alapán véleményt alkottál) címe pedig: "jóvilágvan"

csak a pontosság kedvéért.

Pihe írta...

Nekem csupán egyetlen bajom van a versennyel: hogy nem én nyertem mind a tíz első helyezettet. :o)

De félre a tréfát - elnézve a mezőnyt, szerintem azért sejthető volt, hogy kik lesznek benne az első tízben (van köztük pár régi kedvenc is). Az első helyezett okozott meglepetést, ezt a Spottr-en is leírtam, de ahogy kicsit foglalkoztam a Best of Semmivel, rájöttem, hogy nem a tartalom, hanem az ötlet miatt vitte a prímet. Ez egy megmosolyogtató blog és akinek vannak analóggal készített rossz fotói, saját magára ismerhet (gyerekkoromban hányszor vakuztam tükörre, vagy lógott be egy új, hajtott bele egy autó a kivágásba, stb...).

Vajon a jó fotóblog mitől jó? Mert szépek a képek? Mert egyedi ötleteket vonultat fel? Mert megmozgatja az embert? Szellemileg? Érzelmileg? Mitől jó egy kép és mitől jó ezer másik egy blogon belül? Vagy mert szép a tálalás? Mert ötletesen van megoldva maga a blog, esetleg ráaggathatjuk, hogy innovatív? Ha csak ezeket nézzük, máris kitűnik, hogy azért nem olyan egyszerű dobogót állítani egymástól teljesen eltérő belbecsű és külcsínű blogoknak. Így látom. :o)

Névtelen írta...

Ezért kár volt, nem sokat adott hozzá...

adam írta...

tavaly benne voltam a top10-ben, idén már nem, akkor nálam emelkedik a színvonal? :)

a best of semmi ötlete jó, a tartalom szerintem (még?) nem annyira, viszont nem hiszem, hogy a tényleges fotóblogokkal (saját képek) kellene egy kategóriában indulnia.

horvathjudit írta...

köszönöm.