csütörtök, augusztus 13, 2009

Te jó Isten...








Szeretem is, meg haragszom is Budakeszire. Nagyon jó itt sétálni, egyrészt kardiológiailag rendbe teszi az embert, vízszintes utca kevés akad, de vízszint feletti elég sok, úgyhogy szép a kilátás a Zsámbéki medencére és a János hegyre. Meg Törökbálintra, a minden nagyváros köré odapöttyentett látványpiszokkal, az ipari parkok sokbetonos látványával. Szóval szeretem, annak ellenére, hogy nincs egy szökőkutas, szépszobros, virágos, sövényes parkja, ahol kitágul a tér és el lehet merengeni a világ- és az emberi léptékű távolságon egyaránt.
Csobogás hallgatás, felhőnézés, szoborral szemezés nem létezhet Budakeszin, gondoltam ma, amikor séta alatt a nagy lehetőségek terén találtam magam. Ezt a helyet már három éve a Magyar Nemzeti Himnusz szobor (ez a hivatalos neve) foglalja el magának örökre. Nem szobor, inkább óriásplasztika, középen Isten alakja is, arca is, ami a megformálást illetően, nagy merészség bárkitől, még, ha művésznek is mondja magát. Mivel Istent a parancsolat szerint tilos ábrázolni, nyugodtan mondhatom, hogy úgy fest az öreg, mint egy hirtelen a hetvenes éveibe zuhant koravén Puttó szobor. A zűrzavar közepén V. Majzik Mária megcsúfolásában bárgyún néz a világra a reneszánsz kedvelt motívuma. Mária asszony különben nem bízta a szakrálisnak mondott jelek magyarázatát a szemlélőkre, külön márványlapon teszi közzé a megfejtést. Olvassátok el a "mi micsoda a szobromon" rejtvénymagyarázatot, Mária kiveszi a szót a késői korok kritikusaink szájából, akik szeretnek nagyon belelágyúlni az utólagos magyarázásba, még ha mégoly agyi zűrzavarról is van szó, mint itt Budakeszin. Itt a szöveg utókor, csak ki kell másolni.
Tudom nagyon pikírt és cinikus vagyok, pedig még vissza is fogtam magam. Holott magyar vagyok és a búskomorsága ellenére vagy éppen ezért, megilletődöm himnuszunkat hallva, sőt, amikor valakiért vagy valakikért szól, élőkért vagy holtakért, meg is könnyezem. (Zeneileg az olasz a kedvencem, ezért várom, hogy a Ferrari újra nyerjen, ne csak a motorversenyző Valentino Rossi adja meg nekem a pattogós induló hallgatásának örömét. Ez csak szórakoztat.)
Megmutatom nektek Mária asszony arcát a nol.hu-ról (Kovács Bence fotója) és itt olvashatjátok az Index korabeli cikkét is. A képekből nem véletlenül derül ki, hogy az innen párszáz lejtős méterre levő Szepi, sváb kocsma járt a legjobban, és a rehabilitációs intézet, amiről buszmegállót neveztek el. Tudnék ambuláns pácienst ajánlani nekik, ha foglalkoznak agyi zavarok utókezelésével. Megy a "szobor" üzleti vállalkozásként is, egy nemrég trehány nagyvonalúsággal, ragasztómennyiség túlméretezéssel, az obeliszkszerűségére odabiggyesztett táblácska, utat mutat az emléktárgy vásárlás irányába. Megnéztem a kegytárgyakat is, bőven elég lett volna olyan kis méretben sokszorosítani Mária munkáját. Mindenki jól járt volna, a szakrális jelözön a kis kéziszótárral együtt hazavihető, itt a parkban pedig egy szökőkút megnyugtató csobogása közben, akár a himnuszt is lehetne dúdolgatni.

Nincsenek megjegyzések: