péntek, december 25, 2009

Csilla Robert Capa képpel


Csilla grafikus, egy amerikai kiadó európai printjeibe tervez és kedveli Capát, amihez nem kell képzőművésznek lenni, én is Capa fan vagyok. Ez a Capa fotó másolata szobáját díszíti és ahol ez kép van, ott nekem is jókedvem van.
Picassó és Capa bohóckodtak, rávették a 67 éves festőt, hogy loholjon az árnyékkal a festő és sikeres amerikai bestseller író Francoise Gilet után, aki akkor 27 éves volt és mint Picasso múzsája, egy gyereket is szült a mokány festőnek, a másodikat egy év múlva hozza világra. Francoise 1944-től 1953-ig töltötte be a múzsa szerepet, utána különváltan már "csak" a Picasso srácok anyja maradt, újabb házasságokba robogva. Időközben megírta a Life with Picasso című könyvet, amelyet a festő sikertelenül akart betiltanai. Nem hiányoztak belőle a művészre nézve dehonesztáló esetek leírása sem, amelyek a róla megjelent későbbi könyvekben (szerelme, leánya) újabbakkal bővültek ki. A festőzseni egy g**i volt, nem ezért szeretei, aki szereti.
Nem tudni, hogy kinek volt az ötlete az esernyős futtatása a nő után, de óriási a pillanat. Ha nem Picasso és Capa lennének a közreműködők a fotó elkészültében, már csak egy jópofa kép, vagy még az sem lenne.
Csillánál nekem is jókedvem lett tőle. Látszik is, eredetileg fekete-fehér a kép, hogy őszinte legyek.

2 megjegyzés:

Várday Béla írta...

Jó ez a kép, tetszett az írás is. Üdv és Boldog Ünnepeket!

Csikós Gábor írta...

Köszönöm és nektek is Boldog Karácsonyt és békés újévet!