hétfő, április 26, 2010

Feket lyuk a nagy hadron ütközetőben. Magyarok mentették meg a világot








A nagy sebességtől kifakult nefelejcs a még nem teljesen fekete lyukak előtt 
Elektronmikroszkópikus vizsgálatra előkészített virág Debrecenben

A svájci nagy hadron ütközetőben ( Large Hadron Collision) majdnem bekövetkezett az a drámai esemény, amitől a világ tart. Április elején az előre jósoltnál nagyobb fekete lyuk keletkezett, amely a folyamat erőteljességét tekintve az egész gyorsító elsüllyedésével fenyegetett, de kiszámíthatatlansága miatt, akár a világ végzetét is okozhatta volna. Az ütközető a biztonsági automatizmustól függetlenül, magától állt le. Amikor a mérnökök hozzáférhettek az adattárolókhoz, meglepve látták, hogy az egyik felvételen egy ismeretlen eredetű, virágsziromnak látszó tárgy zárja el az ionok útját. A kint dolgozó magyar szakemberek nefelejcs, méghozzá a kék nefelejcs virágát vélték felismerni, ezért az MTA egyik intézetében vetették azt vizsgálat alá. Az elektronmikrószkóp igazolta a gyanút: a kék nefelejcs, a magyar mezők kedves vadvirága akadályozta meg a balesetet.
A jelenséget (magyarázatát a világ fizikusai keresik), saját kérésére, Pálinkás Józsefről, az MTA elnökéről, a Debrecenben jól ismert atomfizikusról nevezték el, aki ebből az alkalomból, további két autóra szóló ingyen helyet is kapott az akadémia épülete elötti parkolóban.

5 megjegyzés:

Oláh Ottó írta...

Szép képek és tréfás szöveg, de attól félek, hogy van elég ostoba ember aki idetévedve elhiszi, hogy ez tényleg megtörtént...

Várday Béla írta...

Ez így volt, én is tudom.
A nefelejcs pedig egy kedves kis virág - itt szépen megörökítve.

Csikós Gábor írta...

Ottó, igazad lehet. Nekik majd csinálok egy helyreigazítást.
Béla, a nefelejcs hozta a formáját. Itt Budakeszin gyönyörű bokrokban terjed, anélkül, hogy a csodálaton kívűl, valamit tennénk érte.

Oláh Ottó írta...

Ne fáradj, a kommentjeinkben ez már meg is történt :)

Névtelen írta...

Úgy látszik, a fekete lyuk kialakulását a kék nefelejcs megakadályozta ugyan, de mint a megjegyzések alatti kusza időpontokból kitűnik, a téridő idő-elementuma, amit maga Pálinkás akadémikus nevez egyik sokat idézett cikkében "filmszakadásnak", pindurit megcsavarodott.
Ezt milyen magyar virág főzetével lehet kiegyenesíteni?
Tippeket a sarki krimóba.
DE:DU:DA:DU