szombat, június 19, 2010

A felhőszakadástól a felhő felszakadásig, lejárt filmre. A lejárt film magyarázata

Medárd az idén sem jön fel a kedvenc ezerbe a keresztnevek között. Ezt nem kell megmagyaráznom, az egy főre eső bőrig ázás/nap mutató magasan áll és akkor még nem beszéltem az elfújt istállóval  feketére festett mezőhegyesi jégverésről.
A lejárt film viszont magyarázatot igényel: nálam  az erős, utólagos képmódosítás szinonímája ez. Emögé, a fotótechnikai fogalom mögé  bújok igazi fotóriporter barátaim, kollégáim  és minden Photoshop gyűlölködő támadása elől. Annyi mindent kipróbáltam már a fényképezésben, majd 20 évig abból éltem, hogy tűéles, színhelyes képeket exponáljak. Most bepótolom, durván fegyelmezetlen vagyok. A fényképezőgépemet a zsebemben hordom és nem bánom ha már ez az ultrakompakt egy kis kromatikus abberációval elkezdi a csúfot űzni egykori énmagam technikai igényességéből. A széleken beéletlenít és kemény, dinamika elűzve? Csókolom, azért van. És ha még maradt egészséges pixel, azt én a két kezemmel és a szofverrel elintézem. Hogy ez már nem fotó? Ki tetszett mondani! Köszönöm! Hogy semmisem? Nem baj, jól elszórakozom vele, nézegetjük egymást a torz felhőkből kikanyarított villámmal.

5 megjegyzés:

Sancho Muzax írta...

LoL, lebuktattad Magad. :)

Csikós Gábor írta...

Kösz az RT-t. Már megérte:)

Oláh Ottó írta...

Én még a tűéles korszakomnál járok, de sokat fotózok iPhone-nal is. Utólagos retusálásra legtöbbször nem jut idő.

Ez a panoráma nagyon jó lett! Kinyomtatod? Hogyan lehet jól megjeleníteni? Monitoron nem az igaz az ilyen széles kép.

Csikós Gábor írta...

Ottó, most az ultrakompakt hibáit erősítem fel és gyorsan mondom, nemakarok sem olajfestményekt, sem impresszionistákat és a többit gyártani, ezek fényképezőgéppel is készített képek. Gyüjtöm őket és keretezett vászonra nyomtattatom majd. Valóban nem érvényesül ilyen méretben, de eredetiben, a nyillal görgetve, mint a mozi olyan. Nem udvariaságból, de köszönöm, hogy nézed a blogot. A gyűjtött képek albumát majd külön felteszem valahova és várom a véleményeteket.

Oláh Ottó írta...

Vászon! Ez az...
Köszi, érdekelnek majd a képek. Jókat írsz, rövideket és érdekeseket ! :)