szombat, február 12, 2011

Mesterek és barbárok

Úgy volt, hogy csak végigsétálunk a Néprajzi Múzeum "Élő népművészet" kiállításán, egyrészt mert szeretjük magát az épületet, másrészt barátunk rendezte a kiállítást. Élveztük a kortárs és hagyományos iparművészek hihetetlen ízléses munkáit, nem jártunk bokáig cuccokból sugárzott áporodott levegőjű szobákban. Különösen ma, a gépies és/vagy géppel készült szériák világában ütközött arcba az irigylésre méltó finom munka, az anyagok, használati tárgyak, díszek, ruhák tömege. Ez az a kiállítás, amit -ha volna pénz rá- utaztatni kellene és nem amatőr marketinggel országimázst fújni a levegőbe. Április 27-ig nyitva, menjetek végig a szobákon.
Amerre járok, hozom a formámat, most is észre vettem oda nem illő, szeretném mondani apróságokat, de inkább brutál hibának tartott ütéseket. Kezdem a belépéssel az épület aulájába. Vagy ottmaradt, vagy még vár valamire az EU elnökségünket hirdető installáció, de oly primitív az egész, hogy kidobóemberért kiált. Legyünk büszkék az alkalmi EU posztra, de ne tapossuk el Hauszmann legjobb munkájának értékeit szanaszét szórt, szimpla textilbevonatú fadobozokkal, amelyek legnagyobbika a főcsarnok bejárattal szembeni részén azonnal döf. A neoreneszánsz stílus, számtalan barokkos vonással, díszekkel a szabad gondolatok, finom hangulatok temploma lehet, de nem így. Amikor Jordániában vagy Marokkóban jártam még a luxusszállodákban is láttam a véletlenül lefestett oldalú villanykapcsolókat, Európában, Amerikában sehol. Itt a gyönyörű kézimunkák mellett disszonáns üzenete ez a trehányságnak. Nálam is van otthon ilyen kapcsoló, a garázsban. Amit úgy ellentétként a tárgyakkal és a múzeum gyönyörű környezetével azonnal észre vesz még nálam kevésbé kritikus szem is, az a barokk lámpákhozvezető barna vezetékek egymáshoz kötésének a módja. Az áram erősen alkalmi jellegű és ronda, könnyen elérhető összekötések alatt váltakozik.
Kifelé viszont ajándékként megkaptuk két, hegymászó technikával a homlokzati timpanon elé ereszkedő és az erős szélben lengedezve dolgozó srác látványát. Rájuk kellene bízni a benti dolgok rendbehozatalát is, a légtornászok precíz fickók.
(A fotók Samsung Galaxy S-sel készültek)
Allegórikus figurák nézik az alpinistákat 

Kint a falon a mai népművészet is látszik

Hálóingek több korosztálynak

Egy parasztház belseje és egy mai külseje

Eltévedt az ecset

Függöny áttöréssel

Vezeték elszigetelve a biztonságtól 

Szép falikarhoz vezetnek a barna vezetékek

Stíluszavaros dekoráció

Nincsenek megjegyzések: