hétfő, március 23, 2009

Kétéltű busztulajdonost miniszterelnöknek








Új miniszterelnök lesz Magyarországon? Kit érdekel, amikor a világ első kétéltű turistabuszából egy példány, erősen hanyatló országunkba került.
Málta szigetén befejeződött a járműújdonság tesztelése és indulhat a sorozatgyártás. Az Amphicoach név a kétéltű és busz szavaknak a nem túl szellemes összerakásából ered, maga az ötlet is többet érdemelt volna. Minden esetre itt van az 50 személyes luxusbusz, amelybe kétféle Iveco dízelmotor kerülhet és van két- és négykerék hajtású változata is. A teljesen kézi gyártású és 84 millió forintba kerülő (nagyjából egy csuklós Volvo busz ára) kétéltűből eddig az első évi 12 darabos kapacitás mindegyike elfogyott, egyiket állítólag magyar vállalkozó vette meg és további ötvenre van komoly érdeklődés. A busz vízben járva óránként 18-30 kilométert képes megtenni ( az ősszkerékhajtású a gyorsabb), szárazföldön 120 a vége, a kormányzás az első kerekkel történik, vízben 30-40 méteres köríven zajlik a manőver.
Nekem erről két dolog jut eszembe. A Saab gyárban voltam valamelyik autójukat kipróbálni és ott mesélték, hogy mivel a katonai repülőgépek miatt a Saabnak rengeteg pénze volt a második háború után, elhatározták, hogy kétéltűeket gyártanak. A prototípus viszont a gyári vezérkar előtt tartott próbán elsüllyedt, alig tudták kihalászni, akkor határozták el, hogy inkább autókat fognak csinálni. A mellékelt fotók között van egy, amely a máltai busz csónak részéről készült tesztelés közben, úgy látszik ők nem süllyedtek el, bár el tudom képzelni, hogy az ütközési tesztekhez hasonlóan csináltak elsüllyedési tesztet is. Sőt ez biztos is.
Magáról a kétéltűekről a klasszikus Amphicar ( a névadás szellemességét innen örökölhették a máltaiak) fröcsköl ki a monitoromból. Ilyen autóra mindig vágytam, nincs akadály számára. A Berlinben 1961 és 68 között készült 3878 darab négyszemélyes és a 43 lóerős Triumph motorral hajtott autóból több, mint 3000 Amerikába került. A hajtáslánca Porsche volt, nagyon sok VW Bogár elemet is mosott a víz alatta. A kép egy hamburgi találkozón készült, ismeretlen Amphicar utas műve.
De vajon ki lehet a kétéltű turistabusz magyar tulajdonosa? És vajon milyen lenne miniszterelnöknek?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

én ebbe biztosan nem ülnék bele. Átment ez az úszó-rénszarvas teszten?

Csikós Gábor írta...

Átment rajta!