kedd, június 02, 2009

Felrobbant a légzsák, tök jó

Éveken át miséztem a légzsákról, miért jó és miért kell bekötni magát a mögötte ülőnek, annak akit meg fog védeni ütközéskor. Láttam hogyan gyártják és vesznek ki találomra egyet-egyet a szalagról, forgatják be egy fémbunkerbe és robbantják fel. Ellenőrzésből. De láttam roncs autót, amiben nem robbant fel és olyat is, ami sértetlen volt és felrobbant. A véleményem nem változott természetesen. Egy autógyárban robbantottak légzsákot, hogy nem ült senki mögötte, csak én. A hátsó ülésen. Dobhártya- és pánikteszt volt. A Mercedesnél robbantottak egy műhelyben a lábamnál egyet, szinte szórakoztunk. A misém lényege volt, olyan erővel fújódik fel a spéci vászon gömb, hogy akit eltalál, mert nem köti be magát, annak nem lesz jó véleménye az airbagról, ha egyáltalán lesz módja hangoztatni. Ennek a pár másodperces klipnek a szereplőit már nyomta fejbe légzsák szerintem, túlélték, de magas árat fizetek érte. Ennyire hülyék nem lehetnek. Egy gördeszkáról leszerelték a görgőket és légzsákkal a magasba repítették, pont egy felette, terpeszben álló hülyegyerek lába közé. Fasza.

2 megjegyzés:

ladybug írta...

kicsit off-topic, de a légzsák sem ment meg, ha kétszázzal csapódsz a sziklafalnak, a céges lexusod másfél méteresre zsugorodik össze, a felismerhetetlenségig összeégsz és egy horvát kisvárosban próbálnak azonosítani, miközben otthon hiába vár a gyönyörű feleséged és a pár hónapos gyereked, na meg az egész nestlé az ünnepélyes shop-átadóra a vadonatúj, dunai panorámás irodaházadban. milyen az élet...

Csikós Gábor írta...

Nem off-topic, inkább hiány pótlása. Olvastam az esetet és sajnálom, így ismeretlenül is azt az autóst, tudom, hogy a Ti ismerősötök volt. A légzsák nagy sebességnél, mondjuk 100-120 felett azért kétesélyes, mert az autó szerkezete torzul, vele a védelmi zónák is. 200-nál már nincs túlélés. Viszont a háromszámjegyű zóna elején a biztonsági öv bordát zúz, lépet szakít, medencecsontot tör, de ezekből fel lehet épülni. Nem szabad 150 felette menni közúton, mondom én, aki már 250 felett is mentem sok esetben, nem percekig. Az adrenalin végigfolyik az agy sejtjeiben és az ember megfeledkezik a külvilágtól. Veszélyes állapot.