kedd, június 09, 2009

Márkaszerviz? Menekülj tőlük, ha lehet


Barátom ma az autója vizsgáztatás miatt vizsgázott. Az autó 4 éves, a márkáját nem írom meg, lényeg, hogy 15 ezer nyugis kilométer van benne. A barátomról is csak annyit mondhatok, hogy olyan sportágban volt olimpiai ezüstérmes, amelyben a tudás és az izomerő, a gondolkodás, a célig tartó meghalás őszintesége volt az alapelv. Az evezésről van szó és arról a korszakról, amikor más nem jött szóba, vércsere, dopping, fájdalomszint emelő tabletta nem versenyzett még az ellenőrzéssel. A barátom a 70. életévéhez közeledik, tökéletes szellemi és fizikai állapotban van, hetente többször evez. Hajnalban. Télen is.
A márka szervizében egy fiatal ember közölte vele, hogy vezérműszíjat kell cserélni, ezért a vizsgáztatás 34 ezerbe fog kerülni. Az a szerencsétlen alkalmazott már megtanult hazudni, mert megtanította a főnöke, akit megtanított az autógyár cselezni. Az autógyár kötelezi a kereskedőit, hogy több tíz millió forintért vegyenek gyári alkatrészt a raktárba, amitől minél előbb meg kell szabadulni. Odasétál a rablók pultja elé a megfontolt beszédű ember és a közönségkapcsolatot tartó, fehér, vasalt inges, nyakkendős, LCD képernyős, kihelyezett rabló megpróbál egy vezérműszíjat és feszítőgörgőt (5-7000 Ft) eladni, amit bele sem tennének majd az autóba. Megpróbál néhány kiló felesleges olajat dupla áron eladni, ami a rablóknál marad szintén. És lett volna még ötlet, hogy azt megjósolt összeget kissé felülmúlják. A barátom jól vizsgázott, az autó annak az összegnek a töredékéért egy megbízható kis műhelyben fog pecsétet kapni. Kerüljétek a márkaszervizeket, függetlenül attól, hogy milyen emblémát legyez a menetszél a kocsitokon. Most még durvább rablás folyik, mint fél éve.
Nehezen választottam ki a fotót a képeim közül, ehhez a poszthoz. Csak illusztrálni szeretném, hogy a másik véglet is létezik, ez az autó valószínűleg nem kerül hivatalos szerelőhöz. Egy parkolóban fényképeztem, elég rondán néz ki. Nem kizárt viszont, hogy hirdetik vagy hirdették eladóként a következő jelzőkkel: "rendszeresen szervizelt, kevés kilométerrel, nem dohányzó, női tulajdonostól" .

Nincsenek megjegyzések: