szerda, július 01, 2009

Hangyaemberek, emberhangyák







Bár nem hálás fotótéma, mégis a hangyákhoz a hangyaboly fényképezése vitt közel, nem sokkal közelebb, amit általában tudunk róluk. Szorgalmasak, közhely, évtizedek óta nem használom jelzőnek. Munkás életüket a képek is mutatják, az építményeik sokkal bonyolultabbak, mint amilyennek látszanak. Használnak sablonnak geometrikus formákat, például kúpot, amely két egymásra rakott, talajból kipörgetett kúpból áll és ahol találkoznak az idomok, körben, egyenlő távolságban lyukak nyílásai néznek az égre, a szimmetria kedvéért a tetőn is van egy lyuk. Ebből több is lehet egymás mellett, sci-fi háttér filmeseknek. Vannak absztrakt formájú, a felszínre hordott anyagból képzett meddőhányók is, a ki tudja milyen mély járatrengeteg felett. A legegyszerűbb kijáratokat köt össze és nem halmokba rakják a földet, hanem a lyukakhoz vezető, hajszálpontos egyenes ösvény két oldalán, töltésszerűen rakják le. A legszebb példa egy 1-es számhoz hasonló volt a mai ráérős hangyászásom alatt, igaz az éles csúcs helyett, egy kanyart nagyoltak, de ez nem zavart a tudományos vizsgálatban.
Kérdezhetitek, hogy hol vannak a hangyák? Itt láthatóak. Ugyanis egy alkalommal feküdtem majd félórát egy kijáratuk felett, de akkor el is döntöttem, hogy könnyebb lefotózni amit építenek, mint az építőket.
Különben a hangyáknál, minden fajon belül van szárnyas hím, szárnyas nőstény és szerencsétlen szárnyatlan munkás. A jelzőt én adtam a melósoknak csenevész ismereteimre hagyatkozva, de a wikipédia mást mond, szó szerint idézem: A munkások voltaképpen elsatnyult nőstények, szárnyatlanok, toruk jóval egyszerűbb szerkezetű és kisebb, mint a nőstényé, összetett szemük kisebb, pontszemeik is vagy teljesen hiányzanak, vagy egészen aprók. Ezzel szemben agyvelejük erősebben fejlett, mint az ivaros egyéneké és ennek köszönhetik szellemi képességeiknek magasabbrendűségét, úgyhogy a hangyamunkások igen sokoldalú munkát tudnak végezni.
Különben a wiki nagyon alapos ismertetést ad az építmények lakóiról, harcaikról, a kishangyák születéséről, arról is, hogy mit esznek, hogy eszik a mit és egymással hogyan bánnak vagy bánnak el. Az ellenségeikkel és saját társaikkal sem kíméletesek néha és közöttük is vannak vándorhangyák, akik le-le telepednek valahol, de általában nem kedvelik őket. Hangya emberiség, emberiség hangyák.

1 megjegyzés:

tokai@externet.hu írta...

Mért több a hangya manapság, mint korábban? Ennek utánanéztél?