kedd, június 30, 2009

Költözz a főpolgármester közelébe


Az eső erodáló hatásáról akarok írni, csak a félreértések elkerülése miatt mondom. A viharok, záporok, koptatják a hegyet, most csak az én hegyemről van szó, a Jánosról, de vitán felül, így van ez mindenhol, ahol az esővizet, hólét a gravitáció teszi a helyére. Budakeszi egyik végét egy murvával leszórt út választja el Budapesttől, a felezővonaltól Keszi, a másik oldalon Buda XII. kerülete. Vannak esőlevezető árkok a meredekről, azok szépen és hamar betelnek, ezután jön a víz, amerre lát. Ezen a földúton például percek alatt tengelytörő mélységű árkokat szab magának a lefolyásra a falu csatornái felé. Autókkal bajosan lehet manőverezni, de terepjárókkal direkt élvezet. Néhány naponta jön valahonnan egy tolólapos gép és elsimítja a mélyedéséket, pár húzás és sima az út a következő felhőszakadásig. Az istenáldotta gép munkaterülete talán hatszáz méter, éppen a főváros főpolgármesterének családi érdekeltségű uticéljáig tart, ott tágas parkolót kanyarít a sofőr és ekéz visszafelé. Van még pár ház feljebb is, ott csak a gép zúgását hallják. Ők megértik, hogy egy főpolgármester mozgásszabadsága 100-as legyen, bár, ha esetleg 90 lenne csak, 10 perc a legközelebbi BKV buszmegálló.
Fenn a hegy turista útjain szebb dolgok történnek, ott is vannak hosszirányú vájatok, de vannak nagyon szép talajminta rajzok is. A vizsodrás görget magával fenyőtüskét, tobozt, falevelet, ágdarabokat és ha a görgetmény súlya akkorára nő, hogy a sodrás már nem bír vele, megáll a lejtőn. Gyönyörű és szabályos távolságban képződött lépcsők látszanak ilyenkor keresztben az utakon. Kanyarokban kisodródnak a lépcsők, egyenesben újra kirajzolódnak. Még nézni is szép, de lakni a főpolgármester falu felé eső oldalán érdemes.

4 megjegyzés:

Csabosz írta...

Feleségem budakeszi (tőle tanultam, hogy ide nem kell dupla i), így sejtem miről beszélsz. Nagyon sok szépet láttam már én is Budakeszi környékén. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Csikós Gábor írta...

Sajnos Budakeszit bedarálta a kijjebb fekvő agglomeráció, a főúttól elég távol fekvő utcánkban sem tudok könnyen kiállni autóval, mert menekülőút a városi tiprás felé igyekvőknek. De a János hegy szép, az emberek, a barátaink jók, szeretünk itt lakni.
Köszönöm,,hogy olvasol.

Turányi Gabriella írta...

Legutóbb Tarlós Úr kapta a szavazatom!
Bár jobban belegondolva, ha Demszky már nem lesz akkor a Budakeszi útnak is annyi.Nem lesz rá ilyen nagy keret.
Sebaj.......

Tokai András írta...

Klassz fotó, jó írás.