kedd, február 16, 2010

"Hozott szalonnával egérírtást vállal özvegy Varsányiné!"


Nézegetem a hirdetőtáblákat, olvasgatok, fantáziálok még akkor is, ha nem akarok venni semmit sem. Ennek a ekonomikus szemléletmódnak  ellenére találok nagyon vonzó üzeneteket, de még sosem fodult elő, hogy meginogtam volna, ha jött valami a házhoz vagy maga a ház jött, express, szomszédbeszéd, vatera, ebay lett favorizálva. Viszont mondom, olvasásra, elemzésre, időtöltésre nagyon jók a hirdetőtáblák.
 Ma is találtam itt Budakeszin egy olyat, amely veri az átlagot, sőt az egyik A4-es papírdarab a topon van, még globális viszonylatban is.
 Jellemzően lakáscsere, eladás van túlsúlyban, utánuk azonnal a szolgáltatások jönnek. Ezen a mai parafatáblán is valaki köbányai nagyobból jönne kisebbre ide Keszire, de ezért kár volt kibuszoznia, innen nem mennek lakótelepre, ha mennének, egy olyan parasztházból menekülnének, ahol egy udvar, egyetlen házának és utólagos toldalékainak ajtajaiból reggelente tömegek özönlenek kifelé.  Van olyan régi svábház, aminek lepukkant mai utódjában 8-10 család is lakik.
 Ez a tábla sem nélkülözi a nagy letakarásos akciókat, egy recski, horgásztó melleti házacska (víz, villany van) eladója több vállalkozásnak is betett, a fedett hirdetőket csak a szélfújás hozza felszínre ideiglenesen.  Egy vasalást vállalót nem bíztam az időjárásra, kifordítottam a nem teljesen szalonképes stílusban épült, odahordott faház alól. Habár nem sok esélyt adok neki, ha esetleg mosást is vállalna--mondanám, ha  menedzseri ötletre igényt tartana. 
Nagyon lendületes és szerteágazó vállalkozó kedvről árulkodik egy elvihető névjegykártya tömb kitűzője. Azonnal szembe ugrik a számmisztika, ha jól tudom, ez még annak a jósokat, kártyavetőket és egyéb tudósokat felvonultató link műsorgyártónak sem jutott eszébe, akiről egy benyalós újságíró azt írta, hogy a magyar Steve Jobs. Szóval van itt számvarázslásos hülyítés, rajzelemzés és színterápiás konzultáció, sőt Bach virágterápia is. Szerencsére a sok bizonytalanság mellet van egy kézzelfogható szolgáltatása is. A speciális masszás  szépen sorban áll a többi szolgáltatás között, a faluból már nemcsak jogilag lett város.
 Most mindössze egy valaki menne házhoz takarítani, igaz reménybeli tisztaságmániája kirívó marketinges szaktudással párosul, a letéphető telefonszámos cetlikére a takarítást már ipszilonnal írja: takarytás. Autót csak a mi utcánkból két-három havonta lopnak el, van most is egy azóta alkatrészek amorf állapotába került szép VW Polo (KSU 606) fotója a táblán. Cinikus vagyok. Aki nem tesz rejtett kapcsolót és egész kormányt fedő profi műszaki ellenállót az autóba, magát hibáztathatja. A fémet csak olyan hangosan lehet leköszörülni és akkor tüzíjátékkal, hogy hozzá sem kezdenek. 
Mellette a Lazy Town ostoba sorozat jelmezmásolata 4000-ért eladó, felsorolja az extrákat is, specifikum, hogy az eredeti térdzokniból lábszármelegítő lett a kiírásban, nyílván a napi és utcai használhatóságra utalva. 
És csak most érkeztem meg az abszolut egyedi üzenethez, ami önmagában is megért volna egy posztot. Eddig csak elveszett kutyákról, cicákról, papagájokról olvastam őszintén sajnálkozva és bele--belegondolva sötét jelenjükbe, de itt Budakeszin feltünt egy kedvesen punnyadt kiskutyás, fényképes hirdetés, amely a következőket közli: "Köszönöm mindenkinek, aki 5 napos kóborlásom során együtt érzett velem, jó szóval bíztatott, egy-egy falat ennivalót is adott, védett helyre terelt és onnan ki nem zavart. Köszönöm, hogy segített megtalálni a Gazdám.  Kutyajó szívvel és hálával: Fruska (8é). Nagyszénászug". Milyen az, hogy valaki  az "Elveszett" feliratú papírlaplapot felűlírja "Meglett"-tel?  Olyan meglepő, mint Örkény klasszikusa: "Hozott szalonnával egérírtást vállal özvegy Varsányiné!". Persze, más korszak, más kategória, az egyik fejben, a másik a valóban, de mégis, hirdetőtáblai korszakos üzenetek. De jó lenne, ha az elveszett kutyák esetében több lenne ilyen, és szegény özvegy vagy nem özvegy Varsányinéknak lenne szalonnájuk, bármilyük egér- és patkányírtásra.  

Nincsenek megjegyzések: