szombat, november 19, 2011

Miért szerette Marilyn Monroe az oroszokat?

Ennek a sztrorinak a részleteit sokan ismerik, azért hozom most mégis elő, mert nemrég jelent meg Bruno Bertrand hollywoodi fotós lányának könyve  Intim kattintások Marilyn Monroeval címmel. Az eredeti címe: Marilyn: Intimate Exposures.
A könyv eddig nem közölt képanyaggal mutatja meg Mariliyn Monroe és első fotósának találkozását, együttműködésüket. A szexszimbólum, üresfejű szőke bélyeget viselő lányt akkor még Norma Jean-nak hívták, a fotós Bruno Bernard volt.  1946 nyarán Bernard fogorvosától jövet meglátta a 19 éves tinédzsert az utcán és fotózásra hívta stúdiójába. Az 5x7-es Kodak Eastman-nel számtalan szexis képet készített a fényképész, közben Norma elmondta neki, hogy wc-t pucolt, mosogatott kis pénzért.
A legelső kép Marilynről, akit akkor még Normának hívtak

A fotós lánya szerint apja, aki a náci Németországból menekült Braziliába, majd Amerikába, azonnal elhatározta, hogy Normát kimenekíti a szegénységből, mert sorsközösséget érzett vele. Ahova tudta elküldte a fényképeket, az első megjelenés is neki köszönhető: egy gyógyszergyárnak készítette reklámfotót, amelyen Norma egy kutya lábát kötözi. Mindketten tudták, hogy az embereknek a kutya miatt tetszik a kép, ahogy a könyv említi.
A kutyaápolós reklámfotón még látszik a későbbi Monroe arcformázás szükségességének igazsága 
Feltűnt Norma életében Bernard barátja is, az orosz származású Johnny Hyde, akit a színésznő Higgins professzorának tartanak és aki megkezdte a kettős én kifaragását.
Az orosz artista szülőktől származó Hyde és Jean egy uszodában Palm Springen

Bernard kezdetben sokat fotózta Norma Jeant, az orosz származású ügynöknek ezen a képen tetszett meg a lány, aki szemből már majdnem Monroe, profilja miatt igazítottak rajta a sebészek
Egyrészt az orosz irodalom és zene ismerőjévé tette a tanácsára, akkor már Marilyn Monroe-ra keresztelt  lányt, másrészt elfogadtatta vele, hogy a filmekben a mai fogalmaink szerinti szőke nőt kell alakítania. A névcsere arcplasztikával is járt, a fotókon jó lehet látni, hogy Monroe orrformáját és az álla alatti tokás részt is finoman átszabták.
Monroe és a felfedező fotós

Ahogy várható is volt Hyde belebolondult Monroe-ba, de a szexbomba azzal rázta le, hogy szereti, de nem szerelmes belé. Állítólag ezért is, meg a nagy pörgés miatt is vitte el az színészügynököt egy infarktus. Bernard és Monroe kapcsolata a találkozások ritkulása ellenére megmaradt, ezt ismerve meghívták Bernardot a The Seven Year Itch film forgatására New Yorkba. A fotós nem akarta otthagyni pár napra sem hollywoodi műtermét, aztán mégis kötélnek állt és a forgatáson beállt a statiszta fotósok közé, arra a híres jelenetre, amikor MM arcába fújja szoknyáját a szellőző ventilátora.
Monroe, majd halála után a szakma, ennek a képnek a sztárolásával  honorálta  Bruno Bernard  "csajozását"
A fotós nemcsak arra emlékszik, hogy a rendező vagy 16-szor ismételtette meg a jelenetet, hanem arra is, hogy Marilyn, miután észre vette odaszólt neki a jól ismert ágybahívós hangján: "Bernie, mit csinálsz te itt?"  Amikor mindenki rájuk figyelt, odaszólt még: "Bernie, tudod, hogy minden veled kezdődött!" Bernard  fotója az amerikai filmek és a nőiesség örök ikonjáról a felfújt szoknyával, a fotózás ikonikus képe is lett. Amikor a New Yorkban a Modern Művészetek Múzeuma a "Hírnév a fotó nyomán" kiállítása alkalmából 1999-ben, a múlt század (milyen furcsa leírni) legjellegzetesebb alakjaként aposztrofálta őt, a homlokzatra 18 méteres nagyításban rakták ki a fotót. Kár, hogy Marilyn nem tangát viselt a forgatáson...

Nincsenek megjegyzések: