péntek, november 18, 2011

Favágás digitális fényképezőgéppel


A mai napom szlogenje: Digitális Fotó magazin--kár a fáért. Mint fotóriporter és képszerkesztő a világ legjobb szaklapjait olvasom, részben, hogy tanuljak, részben, hogy tanítani tudjak. 2003-óta minden hónapban megvettem a hazai magazint, de egyre kevesebb ideig volt a kezemben. Vártam, hogy lejön az elefántcsont toronyból és a kétes szerkesztői ízlés szerint válogatott, nem túl igényesen válogatott külföldi profi fotósok több oldalas bemutatása, iszonyúan elvont elméleti írások közlése, elavult hírek megjelentetése, néha elnagyolt tesztek lehozatala helyett, az "öröm nézni" szintű digitalizált amatőrök, hazai és híres külföldi profik világát mutatja. Pályázatokat hirdet komoly díjakért, hoz egy olyan közösséget, akik ott nyüzsögnek a magazin körül, mert hiteles emberek mondanak véleményt munkáikról és nem veszítik kedvüket a netes, hozzá nem értő trollok beszólásai miatt, esetleg a másik végletként, az alaptalanul dicsérő ismerősök, barátok viszik fotós tevékenységét zsákutcába. Magányos jó fotós nemigen van, legalább is kezdőként szükség van egy jó társaságra, ahol beszélnek a képekről, miközben gyorsan kialakul az a mag, akiknek a véleménye jól befolyásol. Erre a támaszra mindenkinek szüksége van, egy idő után jöhet a saját ösvény. A Digitális Fotó magazin lerugdosta a hozzá igyekvőket a létráról, elvágta a köteleket is. Nem tudom ügynökség vagy saját maguk akvirálják a hirdetéseket, de a komoly gyártók hazai cégei is segítettek ebben a kisiklásban a képzetlen szerkesztőknek. Gyenge a lap, hullik a példányszám? Nincs pénz, találjanak ki valami jobbat, mondjuk favágást fejszével. 
Voltak jó oldalak is a magazinban, a laptervezőnek gyenge főszerkesztő jól ír és fényképez, jók voltak a tutoriálok, néhány teszt használható volt, de összességében silány a magazin.
Rézi agár elkisért, Folti vendégkutya átvette a rakományt. A retro talicska Búza Barna  szobrászművész ajándéka

Talicskába raktam az összeset és áttoltam a barátomékhoz, unokájuk most kezd fotózni egy dslr-rel és van olyan okos már, hogy kiszedi magának azt, amire szüksége lehet.

Nincsenek megjegyzések: