hétfő, november 14, 2011

Próbajárat a Sony-val

A mai napom a próba jegyében ment le. Sikerült a Sony NEX-5N szettet egy nagylátószögű és egy 12 mm gyújtótávot adó előtéttel felhozni a majdnem használható szintre. Most várom Kínából a személyemre szóló szupportot egy adapter formájában, amellyel a filmes Nikon lencséim használhatók lesznek ezzel az apró innovációs bombával. Nem akarok az elkényelmesedő világomban akadályokat elhelyezni, de a kézi élességállítás a 15 éves fotóriporteri korszakomban olyan rutinná vált, mint a gép bekapcsolása. Ráadásul nem volt kijelző a hátlapon, a labor átvilágító asztalán találkoztunk újra a jelenettel. Nálam nem volt sohasem "bezzeg az én időmben-ezés", sőt azt mondom, hogy éppen a mai fiatalok eszéhez van szabva, hogy anélkül tudjanak jól fotózni, hogy láttak volna egyetlen képet is előjönni a hívóban. Az is hozzátartozik, hogy arra a célra nincs most pénzem, hogy a nagyobb gyújtótávolság tartományba is felmenjek automata fókuszos Sony lencsékkel, különösen, hogy jelenleg csak egyetlenegy van. 
Ma, az estébe húzó délutánon, a kis 2.8/16-ost tettem fel, amivel a gép, zsebgép lett és 24 mm-es gyújtótávolságú, kisfilmes mértékkel nézve. De rátettem még a hozzá tervezett gyári előtétet is, ezzel már 12 mm-nél tartunk. Szuper nagylátószög, szűkített használhatóság, de tájképnek éppen ez a jó.


 Meg majd utcai fotónak és bármilyen meglepő emberesnek is. Ezeket majd később, most a törökbálinti Tóparkhoz mentünk, majd be, a szerencsétlen sorsú MaxCity bútoráruházba, ahol a beltéri képezést néztem meg. 


Ezen a luxust mutató és áruló gigabukott épületben néha csak ketten voltunk és persze a monitorok mögé bújt enervált eladók és a minket erősen figyelő őr. Aki ide belép, egyből gyanús, úgy látszik.


 Vissza a városba nem tudtam megállni egy kis bohóckodást a színzúzással, de a virágáruház üvegépülete is megnézte a naplementét. 


A több másodperces fényrajzolás a hazahúzó autóról annak a korszakomnak lengetett öklös alkart, amikor Forma--1-es autókat kellett tűélesnek mutatni, elmosott háttér előtt. És még nem volt utómunka sem. Szóval tetszik ez a tenyérnyi gép.

Nincsenek megjegyzések: