csütörtök, július 02, 2009

A fodrász tévedése és garbós lány







Pár napja megálltam egy nevezetes helyen, a Zöldlomb utca és a Zöldkert utca sarkán a II. kerületben. Nem messze innen laktunk és azért költöztünk "falura", mert a 17 évesen, tavaly elaludt Samu, szálkás tacskónknak gerincműtétje volt és nem bírta a rózsadombi lépcsős teraszokat, lépcsőket a házban. De még évekkel a költözés után is, ezen a sarkon már felélénkült az autóban, érezte a valamikori illatokat. Egyszer a születésnapján (tudom, hülye kutyások vagyunk), megálltunk, kiszálltunk és úgy hazament volna, mintha még ott laknánk. Szóval ott a sarkon vártam Borkát és mit csinál egy fotós, ha van pár perce és van gépe (mindig van). Mi lenne, ha körbefényképezném a hirdetéseket és majd jól megkritizálom azokat?
Ugyanis nagyon szürkének tűnt ez a szép hely, leszámítva, hogy az egykori autótelep helyén Zsidró Péter fodrász szép házat épített, amit elég rondán és nagyképűen Shape Institut-nak nevezett el.
A névből indított előítéletet elhagyom és kezdem a reklámjával. A fotót június 26-án csináltam, de még mindig kint volt a dekoratív fa falon (de sokba kerül majd azt itt a hegyen karban tartani) egy két héttel korábbi nyílt napot hirdető molinó. A másik baj vele, hogy egy shape instituton ne legyen véletlen ferdén az anyag, ha szeretik a ferdét, akkor legyen tudatos ferde és a szöveg vízszintes. vagy bárhogy, de lecsúszva illetlenség még akkor is, ha magyarul Hajszobrászati Műteremnek hívnák a flancos helyet. De az angol névhez és instituhoz.... Felségsértés.
A buszmegálló egyik oldalán a vöröskereszt kér, hogy adjunk vért. Egyértelmű, nem kell sok szöveg, de valami kellene még, ami a szövegre és a mögöttes jócselekedetre ráhúzná az agyunkat, azon felül is, hogy mindannyian tudjuk, hogy életekről van szó, lehet, hogy egyszer a miénkről is. Ezért nem ideillő ez az 1964-ből itt felejtett garbós lány fotója, igaz szomorú szemmel néz ki a 2D-ből a 3D-be, szinte kéreget. Ez koncepcióra utal, de nem ehhez a kéréshez. Legyen vidám a kép, legyen élet benne, amihez a vér kell, élhessen úgy az is, akinek szüksége van rá.
A megálló falának másik oldalán egy feldarabolt ló vágtatásszerű mozgást végez. Amikor a fotózást tanítottam a ló fényképezése téma órákat vett igénybe, mert ide tartozott, bocsánat, az előadóművészek, táncosok, de akár az egyszerű gyalogos jó pillanatban való leképezése is, szóval a mozgás megörökítése. Egy mozgó élőlény mozgásából kiragadni a másodperc töredékét kétféle eredménnyel járhat, vagy csúnya lesz a pillanat, vagy életszerű. A plakátlónál a rossz vágás még tetézi bajt, de még jobb, mintha mindkét első lába éppen előre lenne nyújtva. A hirdető honlapján már nem esnek ebbe a hibába, ott más hiba van. Magyar takarékszövetkezetet, bankokat ajánlani manapság veretes tőrbecsalás. Az út másik oldalán a Samsung telefonja szárad egy fürdőgatya mellett felcsipeszezve egy kötélen. Már nagyon kezdem nem szeretni magamat, hogy erről sem tudok jót mondani. Inkább ajánlok egy tesztet a készítőjének, hogy legközelebb vigye víz alá a telefont, ha már arra teremtették és ott fotózza le. Ott lát egy nyitóképet, amely ötletet is adhat, ha nincs neki, csak a kamerák helyére tegyen telefonokat. Elértem előző életem reklámjához, az autós kelletéshez, de ellenállok a kísértésnek és csak annyit mondok, hogy a D dízelt, az 5 pedig öt hengert jelent. A felkiáltójel reklámozása helyett lehetett volna a teljesítményhez (205 lóerő) képest alacsony fogyasztást vagy a környezet védelmét vizuálissá tenni. A Volvós gyári embereket nagyon kedveltem, magát Svédországot is, ez a reklám személyes sértés.
A Demis Roussos koncertet hirdető plakát a markáns arcú, nemszeretemmertszirupos énekesből hajléktalant csinál, megszegve azt az alapszabályt is, hogy portrét nem szabad cipőmagasságban felragasztani.
Vannak jó plakátok is a városban, ahogy szakszerűen mondják a mintavételi merítés is kevés volt, mindössze egy útkereszteződés, de arra naponta több ezren megyünk el, ránk férne egy kicsit kevesebb vizuális környezetszennyezés. De nem akarom ilyen tőlem távol álló pedagógiai stílusú gondolattal befejezni ezt a posztot, inkább inkább nézzetek körül, a kilátás nagyon jó. Mert természetes.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök jó szöveg, de nem fordított sorrendben jönnek a képek? Mint az én tavalyi első béna blogos kísérleteimkor...
Flóra üdvözli Borkát

Csikós Gábor írta...

Azt hiszed, hogy ezt tudom, hogyan kell megoldani? Helpplísz! És a képalákat sem tudom, hogyan kell odaírni.
Blog és hályogkovács.
Borka viszont üdvözli Flórát és én is.