péntek, július 31, 2009

Menj a víz alá...









Elkerülsz egy olyan helyre ahol, alig van fény, nem lehet vakuzni és a téma izeg-mozog? Nagyon jó, ilyenkor átszakíthatod a sablonok korlátait és csinálhatsz valami szokatlant. Ilyen hely a tropikárium, bárhol a világban. A kampónás is jó, mert aki ezt építette és eteti a halakat, sokat csinált szerte-szét a világban, legfeljebb nagyobbakat. Egy Svédországból hazajött magyar élelmes biznisze, de annyira, hogy a lakásában számtalan akvárium halmaz adatait nézegeti online, ha kell, beszól a személyzetnek, akik ugyanezt teszik valahol a rájuk bízott egyetlen tropikáriummal. Ezé az emberé az amerikai autók kiállítása is a Törley pincészetben, ad, vesz, helyreállít, kölcsönöz, benne van a nagy retro bizniszben, érdemes egyszer kinéznetek oda is.
A tropikáriumban szabad fényképezni, de nem lehet vagy nagyon nehezen lehet a vízi világról jó minőségű, mondjuk a régi értelemben vett "Üdvözletünket küldjük Budapestről" képeslapot gyártani. Vakuzni tilos, de ettől nem rettenek meg, jóformán csak derítésre használom különben is. Köszönet érte Pap Jenőnek, emtéis főnökömnek, aki táskaellenőrzést tartott még a karrierépítésem hajnalán, és kivetette a Braun, borzalmas nagy kulcszsámú vakut a cuccból.
Ha le akarod minden áron fényképezni a családot, állítsd a gépet éjszakai képre, hosszút fog exponálni és a vaku pillanatát kimerevíti. Ha közben mozog valaki körülötted, annál jobb, szellem lesz belőlük. Ha egyszerű vakuzásra állítod, a család jó lesz, de minden más sötét, ezt otthon is megcsinálhatod. Megszeged a vakutiltást? Nem fognak elzavarni, egy képet csinálj nyugodtan.
Mutatok egy képet, amit utólagos katyvaszolás, magyarul artwork nélkül csináltam, csak körbevágtam egy kicsit. 2.8 -as blendét állított magának a Pana FX35 és 0,3 mesodpercig exponált. Minden bemozdult, csak a növények a vízben és én nem, mert kitámasztottam. Ez a kép van legalul. A többihez némileg durvábban nyúltam, nem biztos, hogy szín alapján be tudod azonosítani a valójában vörös csíkos, sok output lengedezővel mozgó tűzhalat, de a rája, cápa sziluettje ismerős lehet. Nem volt célom képeslapot csinláni, inkább a ezt a világot szerettem volna megmutatni, több meleg színnel, mint valójában és több folttal, mint az a való életben látható. Megmutathatod te is a külön világodat, amit a tropikárium varázsol eléd. De ne állj le itt, bárhol adódik téma, ahol az éles és színhelyes kép helyett egy másik, amit az tök automata fényképezőgéped és az elképzelésed együtt hozott össze.
Nem használtam Photoshopot vagy más több osztályt kívánó Adope programot most sem, de az ACDSee-ből a színmódosítást nagyon nyúztam és a fény equalizer csúszkák is koptak bőven.
Húzz bele nyugodtan, de vigyázz, ha nagyon felismerhetetlen képeket csinálsz, még kikiáltanak művésznek.

2 megjegyzés:

hajdu tamás írta...

http://2.bp.blogspot.com/_AUG82G7qIJM/SnLrQeIEeVI/AAAAAAAAGWE/xX6EZo3fHO4/s1600-h/akv7.jpg
ez nagyon jo lett. grat.

Csikós Gábor írta...

Köszönöm a véleményedet.
G.