hétfő, július 27, 2009

Poszt--riposzt






Kis vívódásban voltam magammal a mai poszt előtt, de nincs riposzt, győzött a nyitottabb vagy fecsegősebb énem. Ezeket a makrókat csak úgy felnyomtam volna lendületből, de elgondolkoztam, hogy megírjam-e, miért ilyenek. A jó virágos makrón van általában legalább egy élőlény élesen, gyönyőrűen benne a mikro világban, szemez velünk, olyan szemekkel, amilyeneket egyébként sosem látunk és elvisz odáig az elmélkedéseben, hogy vajon ez a valami kis állat, hogyan lát minket.
Egy tizenévig fotóriporternek más volt a munkája, sosem volt közgyűrűm és makrooptikám, de 600-as és 900-as telét, meg 0.95-ös fényerejű optikát adott a cég, hogy meglegyen, aminek meg kell lennie és lehetőleg úgy, ahogy másnak nincs meg. Most újra amatőrként szerencsére kimaradok az eseményekből. Amikor Kispesten, a honvéd pályán, egy ki nem nyílt pénztárgép szalag elsüvített a fülem mellett, felálltam és többet nem fotóztam sportot. Utána 17 évig csak autókat fotóztam, újakat, sokszor elmaszkolt álruhában, ebből is elég volt. Haragszom magamra, hogy a hivatalos világjárás közben alig fényképeztem a világot, csak az autót. Most szabadúszó fotóamatőrként marad a tájkép, a makró és az útbaeső események. Utóbbival nincs is baj, adódik ez-az. De a tájkép és a makró sem olyan, hogy na, megyek csinálok egy tájképet vagy mingyá' jövök, kiszaladok a mezőre, lekapok egy pillangót. Nem a makrooptika vagy egy jó állvány hiánya az akadály. Mindkettő másik műfaj, gyakorlat, nagyon sok természetjárás, türelem és tárgyi (nemcsak fényképészeti) kell hozzá.
Amíg nem merek előjönni az új téma képeivel, addig a Raynox 250-es előtéttel és a nagyobb kitzoomal kiemelek a saját környezetéből valamit, úgy, hogy még a házikertész Borka sem ismer rá. (Na jó, csak a zöld hátterű, piros, nem tükrözött, egy centinyi virágra nem mondott semmit.) Kézből, 800 vagy 1600 ISO-val és kikapcsolt a AF-fel játszottam ma, hagytam a Lightroomot és a PS-t, csak az ACDsee Pro 2-essel kroppoltam, élesítettem, esetenként egy kis szaturáció és színezettség állítás is volt. Ennyit egy volt hivatásos mai napjáról, aki ráadásul a civil, közösségi média divatáramlataival is barátkozik, ezt a "majdnemfotós" widgeten láthatjátok.

1 megjegyzés:

Várday Béla írta...

Köszönöm az említést. a képek jók lettek!
Üdv